Recent Updates

Anjer, symbool voor vrijwilligers

redactie     27 Feb,2014     , , , ,    

VrijwilligerswekenVrijwilligers vormen een onmisbare hoeksteen in onze samenleving. Elk jaar zetten ruim 6,3 miljoen mensen zich belangeloos in voor mensen in hun omgeving. Vrijwilligers verdienen het daarom als geen ander, om in het zonnetje gezet te worden! En hoe kan je dat beter doen, dan met bloemen? Bloemen brengen geluk en zorgen voor een positief gevoel. Wist je dat er ook een bloem is die symbool staat voor vrijwilligers?

Vrijwilligers zijn overal
Van trainer bij de sportvereniging of bibliotheekmoeder op school tot activiteitenondersteuning bij senioren of regelmatig boodschappen doen voor de zieke buurman. Vrijwilligers voegen vrolijkheid en kleur toe aan onze samenleving. Hun inzet verdient waardering en respect. Vrijwilligers verdienen het om in de bloemetjes gezet te worden.

VrijwilligerswekenAnjer: typische vrijwilligersbloem
Zoals de roos staat voor liefde, zo staat de Anjer symbool voor vrijwilligers. Deze veelzijdige bloem staat voor toewijding en doorzettingsvermogen. Deze karaktereigenschappen passen ook goed bij vrijwilligers, die zich belangeloos inzetten voor mensen en organisaties in hun omgeving. Vanwege deze overeenkomsten wordt de Anjer sinds jaar en dag ook wel de vrijwilligersbloem genoemd.

Veelzijdige decoratiemogelijkheden
De Anjer is een kleurrijke snijbloem met veel mogelijkheden. Dankzij de enorme diversiteit in kleuren en bloem-vorm laat deze sterke bloem zich makkelijk combineren met andere bloemen. Of het nu gaat om een klassiek boeket of een modern bloemwerk, Anjers stralen in elke creatie.

Historische bloem
De Latijnse naam van Anjer is Dianthus. Dianthus is afgeleid van de Griekse woorden Dios (God) en anthos (bloem); dus goddelijke bloem! De Anjer komt oorspronkelijk uit het gebied rond de Middellandse Zee. Al in de tijd van de Romeinen werd deze fascinerende bloem gebruikt om hoofdkransen van te maken. Daarnaast maakten de Romeinen hun parfum van deze frisse bloem. In de late middeleeuwen werd Frankrijk het wereldwijde centrum van de anjerteelt. Toen René van Anjou in 1434 heerser werd over de Provence, liet hij in de heuvels gigantische anjervelden aanleggen.

In de 15e en 16e eeuw ontdekten de renaissanceschilders de Anjer. Zij beeldden deze veelzijdige bloem vooral af bij verlovingsscènes. Later werd de Anjer ook veel gebruikt op religieuze schilderijen. Bij deze schilderijen staat de Anjer symbool voor de heilige Maria of voor het lijden van Christus.

Jarenlang zag je vooral rode, roze en witte Anjers. Maar inmiddels zijn er meer dan 500 soorten. Anjers zijn verkrijgbaar in alle denkbare bloemvormen en kleuren. Van dieppaars tot fluoriserend geel of zelfs met een combinatie van kleuren in één bloem. Kortom: met Anjers kun je alle kanten op!

Vrijwilligersweken

Verzorgingstips
De Anjer is lang houdbaar, het is een bloem waar je met gemak meer dan twee weken van kunt genieten. Om ook daadwerkelijk zo lang te kunnen genieten, is een goede verzorging belangrijk. Zet ze daarom altijd in een schone, ruime vaas. Haal bij het schuin afsnijden drie tot vijf centimeter van de stelen af. Zet ze altijd in schoon water. Anjers voelen zich het beste thuis bij een kamertemperatuur van ongeveer twintig graden. Als je elke vijf dagen het water in de vaas ververst, blijven ze langer mooi. Anjers kunnen slecht tegen direct zonlicht, zet de vaas daarom niet in de zon. Zet het boeket ook niet naast een fruitschaal. Rijpend fruit kan de Anjers namelijk snel laten verwelken.


 

Vrijwilligersweken bij Mijn Bloemist

Mijn Bloemist is een bloemenvakman in hart en nieren, die je herkent aan het Mijn Bloemist-logo.

Mijn-BloemistJaarlijks viert Mijn Bloemist in de aanloop naar NLdoet (eind maart) de Mijn Bloemist Vrijwilligersweken. In deze weken roepen bloemisten hun klanten op om Vrijwilligers te bedanken met een Anjerboeket. Tijdens de Vrijwilligersweken is er dan ook een ruim assortiment Anjers beschikbaar bij de bloemisten, zodat voor ieder wat wils kan worden samengesteld. Zet ook vrijwilligers in jouw omgeving in de bloemen.

Vind jouw dichtstbijzijnde winkel op www.mijnbloemist.nl

Related Post