Recent Updates

Energie besparen kan nog makkelijker

redactie     02 Okt,2013        

Steeds meer mensen gaan bewust om met stroom en gas in huis. Gewoon omdat dat scheelt op de energierekening, en ook om het milieu te helpen. Milieu Centraal geeft tips en advies over energiebesparing om net die extra stap te zetten. Met simpele maatregelen die iedereen kan nemen en die heel weinig kosten. Juist met deze energiebesparende maatregelen, kan er behoorlijk wat stroom en gas bespaard worden. En dat ziet u direct terug op uw energierekening! Wist u bijvoorbeeld dat door 1 minuutje korter te douchen u per jaar al tientallen euro’s op energie kunt besparen? Of dat tochtstrips plaatsen een jaarlijkse besparing van 50 euro oplevert?

Wat past bij u?
Voor de een is het makkelijk om de verwarming een graadje lager te zetten, en zo te besparen op stookkosten. Voor de ander niet. Daarom heeft Milieu Centraal een online test ontwikkeld. Een test waarmee u kunt checken welke makkelijke bespaaracties goed bij uw situatie passen. Met heel veel tips, zoals het plaatsen van radiatorfolie achter de radiator of apparaten helemaal uitschakelen om sluipverbruik tegen te gaan. Tips waarmee u direct aan de slag kunt en die al snel resultaat opleveren.

Extra energie besparen
Wilt u nog meer energie besparen? En tevens het comfort in huis verbeteren? Kies dan voor het extra isoleren van uw woning. Dit vergt een investering, maar is vaak goedkoper dan veel mensen denken. De besparingen verschillen, spouwmuurisolatie levert u bijvoorbeeld een jaarlijkse besparing van bijna 600 euro op. Daarbij berekende Milieu Centraal dat het rendement van alleen spouwmuurisolatie al vergelijkbaar is met een rente van 12 procent op een spaarrekening. En een energiezuinig en comfortabel huis levert bij verkoop ook meer op. Kortom, een lucratieve investering.


Week van de Energierekening

Energie besparenDe Week van de Energierekening geeft aandacht aan makkelijk energie besparen in huis. Voor uw energierekening en voor het milieu. Deze campagne loopt van 14 tot en met 20 oktober 2013. Tijdens deze week maakt u kans om 2.500 euro aan energiezuinige apparaten te winnen. Bovendien zijn er allerlei acties van deelnemende partijen die u op weg kunnen helpen. Zo kunt u via Vereniging Eigen Huis direct korting op energiebesparende producten krijgen en biedt VvE Belang appartementseigenaren een gratis verlichtingsscan voor de algemene ruimten. Voor huurders bieden de Woonbond en Vastgoed Belang veel praktische tips om het energieverbruik terug te dringen.

De Week van de Energierekening is een initiatief van de onafhankelijke organisaties Milieu Centraal, Vereniging Eigen Huis, de Nederlandse Woonbond, VvE Belang, Vastgoed Belang, VACpunt Wonen en het Ministerie van Binnenlandse Zaken.

www.weekvandeenergierekening.nl


Letten op je energieverbruik loont

Energie besparen

“We moesten de laatste tijd wat meer op de kleintjes letten”, vertelt de 30-jarige Anouk van der Zande. Zij en haar vriend Alex betrokken een jaar geleden hun eerste eigen koophuis. “Dat betekende hogere woonlasten. Bovendien moest ik vanwege gezondheidsproblemen mijn werk in de kapsalon voor een dag per week opgeven.”

Geschrokken van de energierekening
“Samen zijn we gaan rekenen waar we op konden bezuinigen. Naast de dagelijkse boodschappen bleek dat de energierekening te zijn. Toen we eind vorig jaar namelijk de energierekening kregen, schrokken we eerlijk gezegd behoorlijk! We wilden eerst beter weten waar ons geld precies aan op ging en hebben toen besloten om een energieverbruiksmanager te kopen. Dat is zo’n apparaatje waarmee je ziet of je veel of weinig energie verbruikt. Je ziet dan als je de warme kraan opendraait meteen dat het gasverbruik toeneemt. Nu zagen we pas echt wat we met z’n tweeën verbruikten. Heel confronterend, maar wel belangrijk om te weten.”

Energie besparen scheelt een hoop geld
“En besparen bleek toen meteen een stuk makkelijker. Bijvoorbeeld door de televisie en computer ’s avonds echt uit te zetten in plaats van op stand-by te laten staan. Ook hebben we naden en kieren van ons huis dichtgemaakt en radiatorfolie achter de verwarming geplaatst. Gelukkig is Alex handig, dus we konden dat prima zelf. En we laten de warm waterkraan niet onnodig stromen en douchen iets korter. Zo hebben we ons energieverbruik met maar liefst tien procent terug kunnen dringen. Energie besparen? Echt, dat scheelt een hoop geld!”


Energie besparenTips energie besparen

 • Computer in de slaapstand
  Zet uw computer bij pauzes direct in de slaap- of sluimerstand, zo voorkomt u onnodig energieverbruik. Dit bespaart u 10 euro per jaar.
 • Hang de was op
  Wasdrogers zijn grote energieslurpers in huis. Hang daarom wat vaker de was binnen of buiten aan de waslijn. Dat kost u niets en het is ook nog eens beter voor het milieu. En voor uw portemonnee, want u bespaart per jaar zo’n 25 euro.
 • Bespaar met douchen
  Het meeste warme water in huis gebruikt u om te douchen. Om hierop te besparen, kunt u korter douchen of een waterbesparende douchekop plaatsen. Zo’n douchekop geeft evenveel douchecomfort, maar bespaart veel op het water- en energiegebruik. Zo verdient u al snel 50 euro per jaar.
 • Gebruik spaarlampen
  Heeft u nog gloeilampen in huis? Vervang deze dan door energiezuinige led- en spaarlampen. Begin op die plaatsen waar de lamp de meeste uren brandt en bespaar direct op uw energierekening. Het kan u maar liefst 60 euro per jaar opleveren.
 • Voorkom sluipverbruik
  Een gemiddeld huishouden is per jaar vaak veel geld kwijt aan het stand-by verbruik van huishoudelijke apparaten. Om dit te vermijden, moeten apparaten écht uitgezet worden. Stekkerblokken met aan/uit schakelaars helpen ook. Door sluipverbruik tegen te gaan, bespaart u jaarlijks zo’n 70 euro!
 • groenestroomshop.nl

Related Post