Recent Updates

Goed gesprek met je hond

redactie     29 Aug,2013         No Comment

Honden kunnen met hun lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen hele verhalen vertellen. Ze kunnen een brede glimlach op hun gezicht toveren maar ook diepbedroefd kijken. Verder heeft een hond de beschikking over een stem waarmee hij ons dingen duidelijk kan maken.

Lichaamstaal

Een hond die één of twee keer kort en schel blaft, begroet iemand. Hij zegt: ‘Hallo!’. Als hij datzelfde doet met een hoge stem, voelt hij onverwachte pijn. Een hond kan u uitdagen om mee te gaan spelen door een combinatie te maken van grommen en blaffen op middelhoge toon. Als hij gromt en zijn tanden laat zien, waarschuwt hij dat u beter uit zijn buurt kunt blijven, maar een hond die – bijvoorbeeld tijdens het spelen – gromt zonder dat hij zijn tanden laat zien, is gewoon geconcentreerd met zijn spel bezig.

Als een hond u een tijdje strak aankijkt, bestaat de kans dat hij u aan het uitdagen is. Hierbij is de lichaamstaal van de hond van belang. Een ‘hoge’ houding (kop, staart en ogen worden zo hoog mogelijk gehouden) duidt op dominantie. Een hond die oogcontact vermijdt, toont daarmee juist onderdanigheid. Ook met zijn bek kan een hond veel duidelijk maken. Een hond die zijn bek een klein beetje open heeft en zijn tong over de ondertanden heeft hangen, toont u zijn vriendelijkste glimlach. Als u een glimlach bij uw hond teweeg wilt brengen, ga dan eens langs bij de dierenspeciaalzaak. Daar vindt u een gegarandeerd een leuk speeltje om hem mee te verblijden.


Gelukkig: kat en hond mogen blijven

Afgelopen zomer stuurde staatssecretaris Dijksma de ‘positieflijst voor zoogdieren’ naar de Tweede Kamer. Op deze lijst, die lang niet zo positief is als haar naam doet vermoeden, staan de zoogdieren die we in Nederland nog mogen houden. De kat mag blijven, net als de hond maar dat was op het nippertje.

LichaamstaalDe wetenschappers die de positieflijst opstelden, keken daarbij naar het gedrag dat een dier in de natuur vertoont. De vraag of je een dier als huisdier mag houden, kon volgens hen alleen met ‘ja’ worden beantwoord, als je een dier in gevangenschap, onder dezelfde omstandigheden kunt houden als in de vrije natuur. Dus: als een dier het gedrag dat hij in de natuur vertoont, in gevangenschap niet kan uitvoeren, komt hij niet op de positieflijst en wordt hij dus op termijn verboden in Nederland. Met in het achterhoofd de wetenschap dat honden (vroeger wolven) en katten (vroeger wilde katten) in de vrije natuur honderden vierkante meters territorium tot hun beschikking hadden, in roedels leefden of zich in leven hielden door te jagen, dringt zich al snel de vraag op: ‘Kunnen wij hen dat bij ons in de huiskamer bieden?’ Het antwoord op die vraag is natuurlijk: nee. Daarom zijn deze dieren, om politieke redenen dus, buiten het onderzoek gehouden. Er zijn echter wel andere zoogdieren die straks als huisdier verdwijnen. Zo mag de fret alleen nog ‘onder randvoorwaarden’ gehouden worden, staat de degoe niet op de positieflijst en is het straks ook einde verhaal voor een behoorlijk aantal hamstersoorten. Dat betekent dat deze dieren zich in gevangenschap niet meer mogen voortplanten, zodat ze op termijn verdwijnen als huisdier.


Hinderlijk gedrag

LichaamstaalKatten hebben de neiging om aandacht te vragen door zich ‘hinderlijk’ te gedragen. Hengelen naar de krant die u aan het lezen bent, graaien naar uw vingers op het toetsenbord, gaan liggen in het wasgoed dat u aan het opvouwen bent.

Wanneer u de kat beloont door hem daadwerkelijk aandacht te geven op het moment dat hij zich hinderlijk gedraagt, zal hij hetzelfde gedrag gegarandeerd blijven vertonen. Natuurlijk moet u uw kat wel van tijd tot tijd aandacht geven, maar doe dat op een moment dat u daar zelf voor kiest en bepaal zelf wanneer u ermee stopt.


Tekst en foto’s: Janine Verschure

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud