Recent Updates

Heerlijk eten kan ook zonder vlees

redactie     29 Nov,2012     , , , , , ,     No Comment

Veel misverstanden over plantaardige vleesvervangers

Plantaardige vervangers van vlees zijn een volwaardig alternatief voor vlees. Ze bevatten voldoende belangrijke voedingstoffen. Toch denken nog veel mensen dat dit niet zo is. Dat blijkt uit onderzoek van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal, uitgevoerd onder 1000 huishoudens door onderzoeksbureau GfK. Consumenten die minder vlees eten, kiezen vooral voor vleesvervangers die afkomstig zijn van dieren, zoals vis, eieren en kaas. Plantaardige alternatieven als groenteburger, noten en peulvruchten zijn beter voor het milieu en zeker zo gezond. En, heerlijk eten kan natuurlijk ook zonder vlees!

Genoeg voedingsstoffen
Ruim de helft van de consumenten eet al enkele keren per week bewust een maaltijd zonder vlees. Bijna de helft van de mensen eet elke dag vlees bij de warme maaltijd. Veel consumenten denken zonder vlees niet voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Die gedachte blijkt niet te kloppen. De meeste mensen in Nederland krijgen zelfs meer eiwitten binnen dan ze nodig hebben.

Plantaardig is milieuvriendelijker
De milieubelasting van vlees is groot. Voor de productie van één kilo vlees is gemiddeld 5 kilo plantaardig veevoer nodig. Daarom vraagt vleesproductie veel meer landbouwgrond en energie dan de productie van plantaardig voedsel. Bovendien laten koeien en schapen veel ‘methaan-winden’ bij het verteren van hun voer. Methaan is een zeer sterk broeikasgas. Zo veroorzaakt de productie van een lapje rundvlees zestien keer zoveel broeikasgassen als een plantaardige vleesvervanger.

Heerlijk eten zonder vlees

Dat vleesloze maaltijden ook lekker kunnen zijn bewijst het onderzoek. Ruim tachtig procent van de mensen die wel eens vleesvervangers eten, beoordeelt deze als lekker. Overweegt u ook om minder vlees te eten en wilt u lekkere en gezonde recepten?

Kijk voor meer informatie en recepten op www.milieucentraal.nl/vlees-en-vleesvervangers

Inspiratie

De belangrijkste redenen om geen of minder vlees te eten zijn voor Nederlanders: dierenwelzijn, milieu, gezondheid, variatie en lekkere alternatieven. En inderdaad, er is keuze genoeg! Heeft u wel eens gedacht aan:

1) pitabroodje met falafel. Lekker met knoflooksaus en blokjes tomaat en komkommer

2) macaroni met champignons, ei en tomaat, eventueel gegratineerd met kaas

3) Mexicaanse aardappeltortilla met tacosaus en olijven

Alle populaire receptenwebsites hebben lekkere vegetarische maaltijden, kijk maar eens op smulweb.nl, receptenweb.nl en kookjij.nl. Of kijk in de magazines van grote supermarkten.

 ———————————————————————————————————————–

“Wij zijn half vegetariërs”

Heerlijk eten zonder vlees‘Welk vlees ik niet lekker vind? Lever, dat lust ik écht niet!’ zegt Sam. Maar over het algemeen zijn Wouter (10) en Sam (8) echte vleesliefhebbers. Hamburgers en kip zijn het meest populair, en de gehaktballen van mama zijn favoriet. Toch besloot moeder Mirjam van Oort, dat het best wat minder kon. ‘Minder? Nee, béter’, meent ze.

Via de vroegere oppas kwam ze erachter dat er veel maaltijden te bereiden zijn die minder dierenleed en milieubelasting veroorzaken en dat je toch heerlijk eten kan zonder vlees. En zo bleek het zelfs in het huishouden met de twee opgroeiende zonen niet eens moeilijk om duurzame keuzes te maken. ‘De oppas Nathalie kon heerlijk koken en gaf me geweldige recepten, dat werkte aanstekelijk. Het leek me best lastig om minder vlees te gaan eten met twee jongens die vlees erg lekker vinden. Toch bereid ik makkelijk twee keer per week een vleesloze maaltijd. En wanneer ik vegetarisch gehakt in mijn pasta’s of ovenschotels gebruik, merken ze het niet eens’.

Bang dat haar kids onvoldoende eiwitten binnen krijgen is ze niet, omdat ze weet dat we daar toch genoeg van binnen krijgen. Ook aan variatie geen gebrek: ‘Ik probeer graag nieuwe dingen uit, zo vind ik leuke seizoensrecepten zonder vlees en vis.’ ‘Op dinsdag voetballen we en dan eten we altijd soep met brood, daar zit ook geen vlees bij. Wij zijn dus half vegetariërs’, concludeert Wouter vrolijk.

———————————————————————————————————————–

Heerlijk eten zonder vlees

De wereldberoemde voetballer Evgeniy Levchenko werd ruim 5 jaar geleden vegetariër vanwege zijn gezondheid, de milieubelasting van vlees en vanwege dierenleed. In 2011 werd hij door Wakker Dier verkozen tot meest sexy vegetarische man.

Geen vlees eten = HOT!

Met welke producten vervang je vlees meestal?

Vlees kun je met verschillende dingen vervangen. Vooral gevarieerd eten is belangrijk: groenten, rijst, peulvruchten, tofu, noten en granen.

Welke plantaardige alternatieven gebruik je (het meest) als vleesvervanger?

Ik eet best veel noten, daar zitten wel goeie vetten in. Ik houd erg van groenten, in alle vormen en smaken. Vooral bonen vind ik heerlijk. Het gaat er om hoe je ‘t klaar maakt. Bij sommige gerechten kun je niet eens proeven dat er geen vlees in zit.

Let je ook op de milieubelasting van voedsel dat je koopt?

Ik probeer daar op te letten, hoewel meer informatie hierover welkom is. Ik weet bijvoorbeeld dat de vleesindustrie zeer milieubelastend is en zelfs meer CO2 uitstoot dan alle auto’s…

Overtuig je mensen makkelijk om geen of minder vlees te eten? Zo ja, hoe?

Ten eerste vind ik persoonlijk dat je mensen niet moet pushen. Het is een proces dat ieder individu zelf moet doorgaan op zijn eigen tempo. Je moet laten zien waar het toe leidt als je vlees eet. Overigens zeg ik “Beter goed vlees dan goedkope troep. Het is jouw lichaam, en daar moet je zo goed mogelijk voor zorgen!”

Tips voor milieubewust eten

  • Eet gevarieerd en niet te veel. Dat voorkomt overgewicht én het is beter voor het milieu.
  • Laat lamsvlees en lapjes rundvlees staan, want die zorgen voor de hoogste milieubelasting. Van alle vleessoorten heeft kippenvlees de laagste milieubelasting. Telt behalve het milieu ook dierenwelzijn mee als u boodschappen doet? Let dan op het dierenwelzijnskeurmerk ‘Beter Leven’. Met biologische (EKO)producten zit u altijd goed.
  • Eet u vis? Kies dan voor duurzaam gevangen vis.
  • Wilt u milieuvriendelijke eiwitrijke voedingsmiddelen eten, kies dan plantaardige producten, zoals peulvruchten, noten en groenteburgers.
  • Een dagje zonder vlees of vleesvervanger kan trouwens ook prima. We krijgen gemiddeld anderhalf keer zoveel eiwit binnen als we dagelijks nodig hebben.
  • Halveer de hoeveelheid vlees in rijst- of pastagerechten en voeg er champignons of extra groenten aan toe. Zo eet u eenvoudig en bijna ongemerkt minder vlees.
  • Milieubewust uit eten? Kijk dan eens naar het duurzaamheidsprofiel op iens.nl.

 

Meer weten?

Deze informatie wordt u aangeboden door onafhankelijke voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal.

Meer informatie vindt u op: www.milieucentraal.nl/vlees-en-vleesvervangers

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud