Recent Updates

Huisdieren zijn nóg leuker…

redactie     07 Aug,2013         No Comment

…als je er wat mee doet

Natuurlijk heeft u geen hond omdat hij zo leuk bij de vloerbedekking kleurt, of een kat omdat dat zo gezellig staat op de vensterbank. U heeft huisdieren omdat u van dieren houdt. Maar wist u dat u niet alleen van uw hond of kat, maar ook van bijvoorbeeld uw konijn, vogel of tamme rat nóg meer gaat houden, als u ziet hoe intelligent dat dier is! Het is ontzettend leuk om een dier iets te leren en echt: dat kan. Met praktisch elk dier.

Ervaren dierentrainers weten dat je een konijn bijna alles kunt leren wat een hond kan. Je kunt paarden en schapen trainen, maar ook ratten en muizen. Heeft u weleens een dolfijnenshow gezien? Dat zijn ook vissen, net als die prachtige diertjes die uw aquarium bevolken. Van reptielen of kippen werd ooit wel gezegd: ‘Die hebben zulke kleine hersenen, die kunnen niks’, maar inmiddels weten we dat je ook krokodillen en pluimvee wel degelijk dingen kunt leren. Hoe? In elk geval nooit door een dier te straffen als hij niet doet wat u van hem verwacht. Ziet u het voor u? Dat de trainer met een zweep achter de zeeleeuwen aanrent omdat ze niet door de hoepel willen? Hij bereikt veel sneller (en op een leukere manier) het gewenste resultaat door een lekker visje als beloning te geven wanneer de zeeleeuw door de hoepel zwemt. Ga uit van wat huisdieren kunnen, en wat hij leuk vindt. Als u een muis heeft die graag op zijn achterpootjes staat, of een kat die vaak op zijn rug ligt, kunt u dat ‘kunstje’ belonen en er een commando aan koppelen. Dan bouwt u dit gedrag uit.

De dierenspeciaalzaak:
uw dier verdient beslist
een echte specialist.


Werken voor de kost

HuisdierenRegelmatig doen wetenschappers onderzoek naar dierengedrag. Onlangs werd aan de Universiteit Utrecht een studie afgerond over het gedrag van papegaaien. Daaruit kwam een verrassende conclusie naar voren: papegaaien willen werken voor de kost!

Als hij de keuze heeft tussen elke dag simpelweg zijn bakje leeg eten, of zoeken naar voer, bijvoorbeeld in speciaal papegaaienspeelgoed (‘activity games’, verkrijgbaar bij de dierenspeciaalzaak), dan kiest de papegaai voor het laatste. Ook al is dat moeilijker, duurt het langer en moet hij ‘werken’ om zijn buik te vullen. Het onderzoek werd uitgevoerd onder grijze roodstaartpapegaaien, maar dat wil niet zeggen dat de uitkomsten niet gelden voor andere vogels. Daarom is de moraal van het verhaal: laat een vogel denken, zoeken, peuteren en knabbelen om zijn dagelijkse portie binnen te krijgen. Dan houdt u hem gezond en gelukkig


Wist u dat…

  • Dierendag (4 oktober) verwijst naar de feestdag van Franciscus van Assisi (1182 – 1226). Deze heilige stond bekend om zijn liefde voor dieren.
  • U op de site van het Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren (www.licg.nl) het antwoord vindt op praktisch al uw vragen over huisdieren.
  • Je een konijn bijna net zoveel kunt leren als een hond.
  • Er papegaaien zijn die een woordenschat hebben van vijfhonderd woorden.

Tekst en foto’s: Janine Verschure

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud