Recent Updates

Koperdieven? Koper verkopen? Legitimeren!

redactie     08 Feb,2013     , , , , , , , ,     No Comment

Wie tegen contante betaling koper wil verkopen, moet zich vanaf januari 2013 legitimeren. Dit betekent dat opkopers hun klanten moeten vragen naar een geldig identiteitsbewijs. Daarnaast wordt een aantal gegevens over de aankoop, de klant en diens identiteitsbewijs geregistreerd. Zo wordt het voor koperdieven moeilijker om hun gestolen waar aan te bieden en zijn zij gemakkelijker op te sporen door de politie. De maatregel geldt ook voor koperlegeringen als brons en messing.

“Diefstal is sowieso ontoelaatbaar”, aldus minister Opstelten van Veiligheid en Justitie. “Bij koperdiefstal ontstaan er echter ook regelmatig gevaarlijke situaties als bijvoorbeeld sein- en wisselkabels bij het spoor worden gestolen. Dit moet een halt toegeroepen worden”. Daarom heeft de minister, samen met ProRail, TenneT, de politie, het Openbaar Ministerie en de Metaal Recycling Federatie, diverse maatregelen getroffen die koper diefstal en verkopen tegengaan. Het gaat onder meer om de inzet van flexibele politieteams en het gebruik van synthetisch DNA, waarmee het koper gemarkeerd wordt. Daarnaast eist het Openbaar Ministerie hogere straffen tegen koperdieven.

Gevaarlijke situaties door koperdieven

De invoering van de legitimatieplicht is een van de maatregelen die met de partners is genomen om koperdiefstal aan te pakken. Deze soort van diefstal is alleen al aan het spoor jaarlijks goed voor vele tientallen miljoenen euro’s aan schade. Er kunnen zelfs gevaarlijke situaties ontstaan doordat dieven het koper van het spoor stelen. In januari 2011 botste in Zevenaar een goederentrein tegen een passagierstrein. Daarnaast lopen treinreizigers forse vertraging op als gevolg van koperdiefstal. In de eerste helft van 2012 was dat bijna 350 uur.

Begraafplaatsen
Een triest en toenemend probleem vormt de diefstal van koperen ornamenten op begraafplaatsen. Zo werden de afgelopen jaren honderden graven op begraafplaatsen van onder meer Almelo, Leeuwarden en Veendam vernield om het koper te bemachtigen.

Miljoenen euro’s schade
Ook hoogspanningsmasten, elektriciteitsstations en transformatorruimtes zijn het doelwit van koperdieven. Net als bliksemafleiders bij scholen, (flat)gebouwen en kerken. De bouwbranche schat in dat de schade jaarlijks meer dan honderd miljoen euro bedraagt. “En wat natuurlijk ook verschrikkelijk is, is de diefstal van bronzen beelden”, aldus Opstelten. “Daarmee wordt een stuk van ons cultureel erfgoed afgenomen en vernietigd. Onacceptabel.”

‘In- en intriest is het’

koperdieven

Foto: Dirk Jansen Photography

Koperdieven gaan steeds verder. Begraafplaatsen worden niet ontzien en ook monumenten zijn niet langer veilig. Het verhaal van Anne Veenemans is illustratief voor een groot aantal trieste gevallen van niets ontziende koperroof door heel Nederland. “Ze moeten gewoon met hun handen van ons cultureel erfgoed afblijven.”

Het monumentje ‘De Klomp’ hield de herinnering warm aan de MKZ-crisis (de veeziekte mond- en klauwzeer in 2001) in Epe. Juwelier Anne Veenemans: “Geen leuke tijd. De hele gemeente zat toen op slot. Met een aantal ondernemers van de lokale Ronde Tafel hebben we na afloop geld ingezameld door de verkoop van zilveren mini-klompjes, zodat we het monumentje in 2002 konden laten maken en plaatsen. Gewoon een mooi gebaar als herinnering aan een voor de hele gemeenschap impactvolle tijd.” Begin januari dit jaar was De Klomp echter verdwenen. “Compleet los gezaagd. Na vandalisme hadden we het monument al steviger verankerd, maar tegen dit soort acties is natuurlijk niets opgewassen. In- en intriest is het. Ze moeten van ons cultureel erfgoed afblijven.”

Metaalopkopers in actie

koperdieven

Koperdiefstal is een groot probleem. Op vele gebieden wordt er dus gewerkt om deze vorm van criminaliteit tegen te gaan. De invoering van de legitimatieplicht is er daar één van.

Koper verkopen? Legitimeren!
De invoering van de legitimatieplicht is een van de maatregelen om koperdiefstal aan te pakken en koperdieven te ontmoedigen. De legitimatieplicht maakt het koperdieven moeilijker om hun gestolen koper te verkopen bij een metaalopkoper. De dief moet zich legitimeren met een geldig identiteitsbewijs en kan dus geen valse naam meer opgeven. De metaalopkoper registreert in geval van contante uitbetaling de naam, het adres en het nummer en type identiteitsbewijs van de klant. Als het aangeboden koper achteraf gestolen blijkt te zijn, is de dief dus gemakkelijk op te sporen.

Actie Koperslag
Voor de opkopers van metalen betekent de legitimatieplicht extra werk, maar toch is er veel animo voor de maatregelen uit de Actie Koperslag. Gert-Jan van Winkelen, directeur van Geelhoed Metaalhandel uit Nootdorp: “Wij steunen de invoering van de legitimatieplicht omdat we het heel belangrijk vinden dat er geen gestolen waar verhandeld wordt. Niet alleen voor de gedupeerden, maar ook voor onze branche is het erg schadelijk. Bovendien wordt bij ons soort bedrijven ook veel materiaal gestolen. Als het moeilijker is om dat in te leveren, zal ook die koperdiefstal afnemen.”

Ook de branchevereniging, Metaal Recycling Federatie, steunt de actie. Op haar site opende de vereniging eerder al een meldpunt voor koperdiefstallen zodat leden bij verdachte situaties kunnen checken of materiaal van diefstal afkomstig is.

koperdiefstal

Koperdiefstal leidt tot levensgevaarlijke situaties. In 2011 ontspoorde een ICE-trein als gevolg van de diefstal van 300 meter koperdraad, en schampte daarbij een goederentrein. Er vielen gelukkig geen gewonden. Foto: Rob van Ee.

Handige sites

Campagne legitimatieplicht koperhandel
www.pasopkoper.nl

Meldpunt diefstallen Metaal Recycling Federatie
www.mrf.nl

Melding of aangifte politie
www.politie.nl/melden

Meld Misdaad Anoniem
www.meldmisdaadanoniem.nl

Koperdieven? Wat je er zelf tegen kunt doen!

logo-112Aan het tegengaan van koperdiefstal wordt al veel gedaan. U kunt zelf actief meehelpen om koperdiefstal tegen te gaan. Ziet u dat koper wordt gestolen? Bel dan het alarmnummer van de politie: 112. Noteer indien mogelijk de kenmerken van de personen en van eventuele voertuigen. Daarmee helpt u de pakkans van mogelijke koperdieven te vergroten.

Bliksemafleiders
Ook kunt u koper vervangen door ander materiaal. Een geschikt alternatief voor bliksemafleiders bijvoorbeeld is het gebruik van aluminiumdraad, dat ook de bliksem afvoert, maar veel goedkoper en lichter is dan koper.

Help mee
Als u tips of aanwijzingen voor de politie heeft die koperdiefstal kunnen voorkomen, maar die op dit moment nog niet acuut zijn, neem dan contact op met de politie via nummer 0900-8844. Anoniem melden kan ook bij Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000.

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud