Recent Updates

Phishingmail

redactie     22 Okt,2013     ,    

U ontvangt een e-mail die bedrieglijk veel lijkt op de e-mails die u van uw bank ontvangt. Uiteraard wordt gevraagd om op een link te klikken waarna u wordt doorverwezen naar een website die wederom bedrieglijk veel lijkt op die van uw eigen bank. Veelal worden uw inloggegevens voor internetbankieren gevraagd! Natuurlijk geeft u uw inloggegevens niet, want voor u het weet bent u uw geld kwijt aan deze vorm van fraude door (internet)criminelen.

Vervalste websites en e-mails lijken echt. Maar als u goed leest ziet u dat er bv een verkeerde afzender bij staat, bevatten teksten spelfouten en wordt u nooit of te nimmer persoonlijk aangesproken. Iets wat uw eigen bank wel doet.

Risico
Met de vervalste website en e-mails probeert de (internet)crimineel uw persoonlijke gegevens te achterhalen, zoals inloggegevens en creditcardinformatie waarmee ze controle kunnen krijgen over uw betalingsverkeer.

phishingmail

Voorbeeld van een vervalste website die gelukkig op tijd ontdekt is!

Herkennen

  • De phishingmail is niet persoonlijk gericht en begint vaak met een algemene opening en aanhef.
  • De phishingmail bevat vaak taal- en schrijffouten.
  • Er wordt vaak verondersteld dat het account “geverifieerd” of te wel gecontroleerd moet worden door ergens in te loggen met uw (bank)gegevens.
  • Er wordt gedreigd dat er geen gebruik meer van uw bankrekening kan worden gemaakt.
  • Het e-mailadres van de afzender is meestal niet dat van uw bank. Meestal wordt er wel een deel van de naam van uw bank genoemd.

Voorkomen

  • Zorg voor een goede virusscanner en firewall op en zorg ervoor dat deze altijd aan staan en bijgewerkt zijn.
  • Heeft u een spamfilter, stel deze dan in zodat u de ongewenste e-mail berichten niet meer ontvangt.
  • Doe uw bankzaken nooit in een internetcafé op een computer waar iedereen toegang op heeft, het beste kunt u uw bankzaken op uw eigen computer thuis doen.
  • Helemaal veilig is het om voor internetbankieren een aparte computer te gebruiken, voorzien van virusscanner en firewall, waarop dan geen andere programma’s geïnstalleerd zijn.

Tot slot
Neem bij twijfel altijd contact met uw bank (of instelling) op wanneer u het bericht niet vertrouwd en vraag of deze e-mail echt is en voor u bedoeld was!

Links:
Openbaar Ministerie
AVG (gratis antivirus)
Comodo (gratis internet security, ook voor Mac)

Related Post