Recent Updates

Pioen, kampioen van de rozen!

redactie     15 Mei,2013     , , ,     No Comment

Wist je dat de Pioenroos in de top staat van het rijtje meest romantische bloemen? En terecht. De aantrekkelijke grote bloemen in wit, geel, roze en rood trekken direct de aandacht met hun vormen en pracht. Bovendien verspreiden ze een heerlijke geur. Hun uitstraling is onweerstaanbaar. Veel vrouwen bestempelen de Pioenroos als hun favoriete bloem.

De prachtige Pioen is een echte seizoensbloem die de zomer aankondigt. De bloem is maar kort verkrijgbaar. Omdat de Pioen zich gemakkelijk laat schikken met andere bloemen, pronkt ze in vele interieurs en is een veelgevraagde bloem in bruidsboeketten.

Pioen

Het oogstmoment
Kweker Theo Stuijt van Pioenenkwekerij Stuijt in Ursem is een vakman die zijn vak bloedserieus neemt. Met gevoel, kennis en ervaring kiest hij begin mei het juiste moment om de eerste Pioenen te snijden. Theo: ‘Het weer speelt een belangrijke rol. Is het eind april, begin mei al relatief warm, dan moet ik eerder tot actie overgaan. De totale oogst spreidt zich uit over slechts vier weken. Alles beslissend is het moment van oogsten van de Pioen. Niet te vroeg en niet te laat, de juiste timing van snijden levert de mooiste bloem in de vaas op.’

Omdat Pioenen lang en stevig zijn, sommige stengels zijn wel 60 cm hoog, zijn ze ideaal voor grote chique opvallende boeketten. De bloemen zijn groter dan rozen, een boeket Pioenen straalt dan ook van alle kanten.

Verzorging
Snijd de stelen schuin af. Recht afgesneden stengels staan met het snijvlak op de bodem van de vaas. Hierdoor wordt de wateropname geremd. Plaats Pioenrozen nooit in het directe zonlicht, op een koele(re) plaats zullen ze geweldig floreren. Zet ze ook niet naast een fruitschaal. Rijpend fruit kan de bloem namelijk snel doen verwelken. Als je de Pioenen in de vaas zet, houd er dan rekening mee dat ze veel water drinken en dat het blad niet in het water mag staan, dit zorgt namelijk voor bacteriën waardoor de bloem sneller zal vergaan.

Arts van de goden
In de klassieke oudheid waren Pioenen symbool van voorspoed, rijkdom en elegantie. Volgens mythes dankt de huidige Pioen zijn naam aan de arts van de Griekse goden: Paion (of Paeon). Asclepius, de Griekse god van de geneeskunde werd bijzonder jaloers op zijn leerling Paion. Oppergod Zeus redde Paion door hem te veranderen in de Pioenroos. Uiteraard werd aan de Pioen een geneeskrachtige werking toegeschreven, zo zouden de zaden goed zijn tegen epilepsie en nachtmerries.

Standvastige Mudan
Pioenen worden al duizenden jaren in China gekweekt. De Pioen is ook de nationale bloem van China en heet daar Mudan. Volgens een oude Chinese legende wenste een keizerin dat alle bloemen van haar rijk moesten samenbloeien. Alle bloemen gehoorzaamden, behalve Mudan. Zij bleef trouw aan de natuur. Geen wonder dat de bloem daar symbool staat voor standvastigheid en liefde voor de natuur. De Pioen komt in China en Japan uitsluitend op grote hoogte voor.

Pioenen op het doek
Simpele boerenbloemen hebben ook de voorkeur in de bloemstillevens van de impressionistische schilders. Camille Pissarro (1830-1903) was in zijn de Parijse tijd mentor van Vincent van Gogh en schilderde een schilderij van boerenjasmijn, gras, kamperfoelie, irissen en Pioenrozen, de lievelingsbloemen van zijn vrouw. Op veel stillevens en ook bij hedendaagse schilders is de Pioen een gekoesterd object.

Tips van Mijn Bloemist

Wanneer je Pioenen koopt, let er dan op dat de steel stevig is en dat de knop iets ontplooid is. Pioenen laten zich in een boeket prachtig combineren met de vrouwenmantel.

Trouw jij in de zomer? Wat is er mooier dan een bruidsboeket vol heerlijk geurende Pioenen! Dit past helemaal bij het seizoen en zal je trouwdag nog meer waarde geven! De geur van de Pioenrozen en de tederheid van de vrouwenmantel, romantischer kan het bijna niet…

Mijn Bloemist

Om een ode te brengen aan de Pioen, organiseert Mijn Bloemist de Pioenweken. Doe hier je voordeel mee. Ga naar de winkel en laat Mijn Bloemist een origineel boeket voor je samenstellen.

Kijk op www.mijnbloemist.nl voor een Mijn Bloemist bij jou in de buurt.

Pioen      Pioen

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud