Recent Updates

Stemgedrag bepaalt shopgedrag

redactie     18 Feb,2013     , , , , , , ,    

Dat linkse en rechtse stemmers totaal verschillende mensen zijn wisten we al. Maar dat hun stemgedrag ook nog eens hun winkel gedrag bepaalt blijkt uit onderzoek van New York University, gepubliceerd in het wetenschappelijke vakblad Psychlogical Science. Al wandelend door de supermarkt zou je dus een linkse- en/of rechtse stemmer moeten kunnen herkennen. Een PVDA-stemmer zou gaan voor artikelen die sterk zijn afgeprijsd terwijl de VVD-stemmer zijn of haar favoriete A-merk uit het schap vist.

Van 1800 supermarkten hebben de onderzoekers van New York University gegevens vergeleken met de verkiezingsuitslagen. En wat bleek, in staten waar A-merken de winkel uitvlogen werd er veel republikeins gestemd terwijl in de progressievere staten vooral het huismerk gretig aftrok vond.

Links experimenteerd
Linkse mensen willen graag een politieke situatie doorbreken en experimenteren meer, willen graag nieuwe producten uitproberen ook al blijkt dit achteraf niets te zijn; rechtse mensen hebben meer structuur en plichtsbesef en zijn meer voor orde.
Links en rechts blijken dus totaal verschillende mensen te zijn volgens het onderzoek dat gepubliceerd is in het wetenschappelijk vakblad Psychological Science.

Related Post