Recent Updates

Voorkom zonneschade en controleer regelmatig uw huid

redactie     09 Apr,2014     , ,    

Voorkom zonneschade

We genieten graag van lekker buiten zijn en de zon op onze huid. Om dit zo lang mogelijk te doen met een gezonde huid, is het goed om te weten hoe u zonneschade kunt voorkomen of op tijd kunt herkennen. We weten inmiddels wel dat we ons moeten beschermen tegen teveel UV-straling van de zon, die de huid kan verbranden en kan beschadigen. Het is daarnaast echter belangrijk om niet alleen uw huid regelmatig te bekijken, maar ook om goed te voelen. Voorkom zonneschade door verdachte plekjes en vlekjes te herkennen.

De huid is tenslotte uw grootste orgaan, en het enige waarbij vaak van buitenaf te zien of te voelen is, als er iets niet goed is. Hoe eerder verdachte plekjes door een arts bekeken en beoordeeld worden, des te groter is de kans dat een schadelijke plek op tijd behandeld kan worden.

voorkom zonneschade: Uw huid controleren

Voor een zorgvuldige controle van uw huid adviseren dermatologen te letten op:

  • Moedervlekken, die veranderen van kleur, vorm of dikte. Ze kunnen ook bloeden, een korstje krijgen en/of slecht genezen
  • Wondjes die niet genezen of die telkens terugkomen
  • Een ruwe plek op de huid die een beetje schuurpapierachtig aanvoelt
  • Een bultje op de huid waar soms bloed of ander vocht uitkomt
  • Een bultje op de huid met een doorzichtig of parelachtig oppervlak

Zonneschade op tijd behandelen

Als u zonneschade hebt opgelopen is dat een signaal dat uw huid teveel UV-straling heeft gehad.

Zonneschade kan vanzelf verdwijnen, blijven zitten zonder te veranderen of, in sommige gevallen, doorgroeien naar een vorm van huidkanker. Dit proces van doorgroeien gaat langzaam en het is nog niet bekend welke plekken door kunnen groeien en welke plekken niet.

Mensen met zonneschade lopen een groter risico op het ontwikkelen van huidkanker dan mensen zonder zonneschade.

Zonneschade kan goed behandeld worden. Uw arts kan verdachte plekjes beoordelen en, indien nodig, een behandeling voorstellen die bij u past.


voorkom zonneschade: Hoe controleer ik mijn huid?

Voorkom zonneschade Bekijk de voorkant van uw lichaam in de grote spiegel. Doe daarna uw armen omhoog om de zijkant van uw bovenlichaam te controleren door te kijken en te voelen.
Voorkom zonneschade Controleer uw armen en handen. Neem ook uw bovenarmen en onderarmen mee.
Voorkom zonneschade Controleer uw voeten. Kijk ook naar de onderkant van uw voeten en kijk en voel tussen uw tenen.
Voorkom zonneschade Gebruik een handspiegel om de achterkant van uw nek en uw achterhoofd te bekijken. Let ook op de delen van uw huid die normaal niet zo zichtbaar zijn, zoals de binnenkant van uw dijen.
Voorkom zonneschade Bekijk uw rug en billen met behulp van een handspiegel en voel of u onregelmatigheden voelt.

Hoe herkent u zonneschade?

Voorkom zonneschade

Zonneschade op de schedel

Zonneschade is een aandoening die artsen actinische keratose noemen en die ontstaat na jaren blootstelling aan UV-straling. Deze plekjes komen vaak voor op zichtbare huiddelen, zoals het gezicht, decolleté, het (kalende) hoofd, oren, nek, armen en handen. Zonneschade is vaak eerder te voelen dan te zien. De huid is verdikt en voelt wat ruwer aan dan de gezonde huid. Er zit een korstachtig laagje op, dat aanvoelt als schuurpapier. Zonneschade kan een beetje pijnlijk aanvoelen en plekjes bloeden snel als het korstje eraf gekrabd wordt. Doorgaans zijn ze kleiner dan 1 cm maar kunnen wel enkele centimeters groot worden. Zonneschade is niet besmettelijk. Meestal is de kleur van de zonneschade plekjes anders dan de gezonde huid. Er zijn verschillende soorten zonneschade, sommige zijn vlak, andere verhoogd in de vorm van een bultje of torentje.

Voorkom zonneschade

Zonneschade op het decolleté


 

Informatie

Ontdekt u één van de genoemde huidveranderingen, dan is het verstandig een arts ernaar te laten kijken.

Meer informatie kunt u krijgen bij de Stichting Nationaal Huidfonds of de Stichting Melanoom.

Op www.zonneschade.nl kunt u informatie vinden over de invloed van de zon op uw huid en een instructievideo bekijken over het controleren van de huid. Ook kunt u zich op deze website inschrijven voor een nieuwsbrief over zonneschade en een (gratis) brochure aanvragen.

Related Post