Recent Updates

Zonneschade

redactie     09 Jul,2013     ,     No Comment

Zonneschade, wat is het en hoe herken je het

In de zomer genieten veel mensen van de zon. Bij uitstek ook de periode om bewust met de zon om te gaan. Want behalve dat je kunt genieten van de goede en prettige effecten van zonneschijn, moet je er ook rekening mee houden dat de zon een belangrijke veroorzaker van huidkanker is. Volgens het KWF stijgt het aantal huidkankerpatiënten snel. Daarmee neemt ook de behoefte toe aan informatie over het herkennen van verdachte plekjes en vlekjes. Actinische keratose, de medische term voor zonneschade, is een huidaandoening die kan uitgroeien tot huidkanker maar nog relatief onbekend is. Hierover is nu een nieuwe website in het leven geroepen: www.zonneschade.nl.

Met uitgebreide informatie, filmpjes en foto’s kom je te weten hoe je zonneschade kan herkennen, wat je kunt doen om de huid te beschermen en te controleren. Als je weet hoe zonneschade voelt en eruit ziet, kun je verdachte plekjes in de gaten houden. Ze zien er immers niet hetzelfde uit als moedervlekken. De website biedt ook filmpjes over zonbescherming en links naar informatie van andere instellingen, zoals naar de bekende app Huidmonitor van Stichting Melanoom. Naast verstandig zonnen is het ook van belang je huid te kennen, zoals dermatoloog Marcel Bekkenk, bedenker van de app Huidmonitor, aangeeft: “Wees bewust van veranderingen op je huid en van de schade die de zon op je huid kan aanrichten. Ontdek je een verdachte vlek, ga dan altijd naar de huisarts.”

zonneschade

Het is belangrijk je huid te beschermen met anti-zonnebrand en/of beschermende kleding.

Wat is zonneschade?
Hoe ontstaat zonneschade? De uv-straling van de zon richt zowel in als op de huid schade aan, die zich in de loop van de jaren opbouwt. Zonneschade wordt ook wel actinische keratose genoemd, een huidaandoening die te herkennen is aan roodachtige, schilferige plekjes. Ze kunnen variëren in grootte, vorm en kleur. Meestal zijn de plekjes kleiner dan 1 cm. Als je je huid controleert is het niet alleen belangrijk om te kijken, maar ook om je huid goed te voelen. Zonneschade voelt ruw aan, vergelijkbaar met de structuur van schuurpapier. Deze plekjes kunnen vanzelf overgaan. Er is echter een kleine kans dat een of meer plekjes zonneschade uitgroeien tot huidkanker. Door je huid in de gaten te houden kun je veranderingen tijdig signaleren. Als je verandering of verdachte plekjes ontdekt, neem dan altijd contact op met je huisarts.

Hoe bouw je zonneschade op?
Voornamelijk mensen met een licht huidtype die vaak in de zon komen, lopen een hoog risico. Het is te vergelijken met een emmer en druppelende kraan. Als je een hele grote emmer hebt, kan het zijn dat deze nooit overstroomt, ongeacht hoe lang de kraan blijft druppelen. Als je een kleine emmer hebt, kan deze snel vol raken. Je zongedrag bepaalt hoe hard de kraan stroomt en je huidtype hoe groot de emmer is. Het is bekend dat het belangrijk is om je huid te beschermen met anti-zonnebrandproducten en beschermende kleding. Daarnaast is het goed je huid regelmatig te controleren om vroegtijdig zonneschade of andere veranderde plekjes te ontdekken. Kijk voor meer informatie op www.zonneschade.nl hoe je verstandig van de zon kunt genieten.

Verstandig zonnen:

 • Geniet van de zon, maar zorg dat de huid niet verbrandt.
 • Laat de huid voorzichtig wennen aan de zon.
 • Bescherm uw huid: denk aan beschermende kleding, een zonnehoed en een zonnebril met UV-werende glazen.
 • Smeer onbedekte huid royaal in met een anti-zonnebrandmiddel met een voor u geschikte beschermingsfactor.
 • Herhaal het insmeren elke 2 uur, of vaker bij sterke transpiratie of na het zwemmen en afdrogen.
 • Ga niet uitgebreid zonnebaden tussen 12 en 15 uur. Een lunchwandeling van 15-30 minuten is juist wel gezond, voor de aanmaak van voldoende vitamine D.
 • Laat zonnebaden en het gebruik van zonneapparatuur over aan mensen vanaf 18 jaar en mensen met huidtype 2, 3 en 4.
 • Vermijd de zon en zeker de zonnebank als de huid vreemd reageert met bijvoorbeeld uitslag, jeuk of snelle verbranding. Raadpleeg zo nodig een arts.
 • Bij sommige huidaandoeningen helpt UV-straling, bij andere juist niet. Vraag advies aan een huidarts.
 • Let op de sterkte van de zon – de zonkracht. Hoe sterker de zonkracht, hoe groter de kans op verbranding.

De juiste beschermingsfactor voor uw huid
Beschermingsfactoren betekenen overal ter wereld hetzelfde. Twee antizonnebrand-producten met dezelfde beschermingsfactor bieden dan ook dezelfde bescherming: van welk merk ze ook zijn.

De beschermingsfactor heet ook SPF (Sun Protection Factor) en staat op de verpakking. De laagste SPF is 6, de hoogste 50+. Steeds vaker staat op het etiket van een middel:

 • de SPF plus een omschrijving van de ‘gradatie van bescherming’
 • een rondje met daarin de letters UVA. Dit logo betekent dat het middel ook UVA-straling deels tegenhoudt.

Het is verstandig een anti-zonnebrandmiddel te kiezen dat UVB- én UVA-straling tegenhoudt. Natuurlijk moet het middel ook de juiste beschermingsfactor hebben, geschikt voor úw huidtype.

Meer informatie
Op de website zonneschade.nl vind je alle informatie over huidcontrole en zonneschade, inclusief foto’s, links naar andere websites en video’s. De website wordt aangeboden door LEO Pharma.

Doe een huidtype test op KWF Kankerbestrijding!

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud